[...] takie jak: anastrazol (Arimidex®), exemestane (Aromasin®), letrozol (Femara®). W badaniu z 2016 r. Dias JP i wsp. u mężczyzn w podeszłym wieku (65 i więcej lat) z niskim poziomem testosteronu <350 ng/dL terapia anastrazolem 1 mg dziennie okazała się lepsza od podawania testosteronu w żelu 5 g dziennie. Grupie placebo podawano [...]
Amerykański kulturysta Bruce Randall urodził się w 1931 roku. Zainteresował się treningiem siłowym dopiero w wieku 21 lat. Wstąpił wówczas do piechoty morskiej i chciał być silniejszy i większy. Jednak w niedługim czasie wyznaczył nowy cel, by zostać członkiem drużyny futbolu amerykańskiego swojej bazy. Jednak Bruce musiał zwiększyć masę [...]
Bardzo często otrzymuję pytania odnośnie treningu oraz diety. Niestety, w większości wypadków informacje, które są zawarte w wiadomościach e-mail czy też przesyłanych poprzez forum są szczątkowe. Oto pierwszy z brzegu przykład, który pokazuje wagę problemów, jakie mają młodzi ludzie. Przechodząc do meritum i oceny danych, które nadesłał [...]
[...] zazwyczaj kojarzą nam się źle i są raczej przedstawiane jako specyfik odurzający, który powinien być zabroniony, co jak widać, niekoniecznie jest prawdą. Od ponad 1000 lat przed narodzeniem Chrystusa, aż do 1883 roku konopie siewne były jedną z największych upraw rolnych. W połowie XX wieku zaczęła się kontrola ilości używanych konopi. To [...]
[...] komórkową erytrocytów przed utlenianiem i dalszą hemolizą. Selen jest też ważny dla odchudzania, warunkuje przemiany T4 (tyroksyny) do T3 (trijodotyroniny). Jest również regulatorem układu odpornościowego. Jeśli chodzi o koenzym Q10, w jednym z badań w stwierdzono, że podawanie 300 mg Q10 dziennie ma wpływ na pacjentów z chorobą wieńcową: mniej [...]
[...] mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej strony pojawiały się też sugestie [...]
[...] z tego powodu, że takie właściwości kreatyny potwierdzone zostały z jednej strony przez praktykę przygotowań sportowych, z drugiej zaś przez liczne badania naukowe. Od kilku lat pojawia się coraz więcej dowodów wskazujących na to, że suplementacja kreatyny skutkuje szeregiem korzystnych efektów zdrowotnych w populacji osób starszych i pacjentów [...]
[...] się, a nawet traci pewne zdolności? Tak, to prawda, a stymulacja intelektualna jest jednym z ważniejszych działań prewencyjnych, aby zachować logiczne myślenie na długie lata. Funkcje mózgu pogarszają się wraz z wiekiem. Według naukowców szczyt rozwoju mózgu człowieka osiągamy około 40-50. roku życia, po czym następuje powolny spadek jego [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku, wg danych pochodzących z 219 źródeł, badań przeprowadzonych w latach 2005–2020 i obejmujących ludność 215 krajów cukrzyca w 2021 r. dotykała 10,5% światowej populacji, czyli 536,6 mln osób. Prognozuje się, że w 2045 r. chorych będzie 783,2 mln (12,2% populacji). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
Ciąża jest czasem, gdy kobieta dość często znacznie zwiększa masę ciała. Wszystko za sprawą rozwijającego się dziecka, wód płodowych, jak i wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma za zadanie zapewnić jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju dziecka. Jednak, gdy kobieta już urodzi, nadmiar energii zostaje w postaci tkanki tłuszczowej, którą trzeba [...]
[...] stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD). Dodatkowa funkcja omega 3 Rolę cholesterolu w progresji miażdżycy mocno przeceniono, co dopiero teraz, po upływie kilkudziesięciu lat przyznają sami naukowcy. Jednak to nie oznacza, że nadmiar cholesterolu w diecie i jako markera we krwi można ignorować. Nie oznacza to również, że objawowe leczenie [...]
[...] dostarcza od 0,1 mg do 14,3 mg resweratrolu w litrze. Niestety, zawarty tam etanol w większości niweluje korzyści z podaży resweratrolu. Metabolity alkoholu są rakotwórcze, dlatego etanol sklasyfikowano jako czynnik kancerogenny I klasy wg IARC. Ponieważ resweratrol jest naturalnie występującym związkiem, został dokładnie przebadany pod kątem [...]
Zanim na scenę wkroczyła nowożytna medycyna ze swoimi osiągnięciami w postaci leków, szczepionek etc. ludzie w inny sposób wspierali swoje zdrowie i witalność, bo wtedy jeszcze mało kto przejmował się problemem otyłości… Coleus forskohlii - Stan kości Starożytni z pewnością mogli mieć problem z oceną gęstości mineralnej kości. Być może z tego [...]
[...] i 38% kobiet, z kolei według kryteriów National Cholesterol Education Program zespół metaboliczny występował u 34.5% osób. Należy dodać, iż w ciągu ostatnich kilkunastu lat sytuacja uległa pogorszeniu, więc można oczekiwać, iż obecnie zespół metaboliczny dotyka co najmniej 132 miliony osób. Na czym polega zespół metaboliczny? Międzynarodowa [...]
[...] Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że w roku 2010 prawie 48,5 miliona par z całego świata miało problem z płodnością. Statystyki Alarmistycznych tonów, że w ostatnich latach nastąpił jakiś gwałtowny wzrost par, które nie mogą doczekać się dziecka, a z takimi opiniami często możemy spotkać się w społecznościowych i klasycznych mediach, nie [...]
[...] foods: Bad news for pretty much every system in the body”, OncologyNutrition.org. “Sugar and Cancer”, Curr Diab Rep. 2013 Apr; 13(2): 213–222., The Guardian. “Eating junk food raises risk of depression, says multi-country study”, Reuters.com. “Fast food may expose consumers to phthalates”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/.